Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babka ziemniaczana wg Piotra Ogińskiego

Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Prosta do wykonania, babka ziemniaczana z boczkiem, cebulą i kwaśną śmietaną wg przepisu babci Piotra Ogińskiego. Na górze babki dodatkowo znajdują się chrupiące chipsy z rozmarynu. Tradycja połączona nowoczesnością. 

Składniki:

ziemniaki typu BC 2,5 kilograma
cebula 6 sztuk
mąka pszenna 2 łyżki
jajka duże 2 sztuki
Gałka muszkatołowa mielona Prymat 1 łyżeczka
Majeranek suszony Prymat 2 łyżeczki
Czosnek suszony Prymat łyżeczka
sól morska Prymat w młynku do smaku
Pieprz czarny Prymat w młynku do smaku
olej 2 łyżki
boczek wędzony 300 gramów
rozmaryn świeży 3 gałązki

Przepis i sposób przygotowania na: Babka ziemniaczana wg Piotra Ogińskiego

1. 2 obrane cebule zetrzyj na tarce wraz z ziemniakami, a następnie przełóż je na sitko na około 7 minut, aby odcedzić wodę która wypłynęła z ziemniaków.

2. Wodę odlej, a do osadzonej na dnie miski skrobi ziemniaczanej dodaj masę ziemniaczaną, pokrojoną w kostkę cebulę, boczek, jajka, mąkę pszenną i dopraw: majerankiem, gałką muszkatołową, suszonym czosnkiem oraz solą i pieprzem.

3. Całość dokładnie wymieszaj.

 

4. W między czasie nagrzej żeliwne naczynie, wlej ojej i na rozgrzanym oleju podsmaż kilka gałązek świeżego rozmarynu.

5. Kiedy rozmaryn przestanie strzelać wyjmij go z naczynia i połóż na ręczniku papierowym do ostygnięcia, a naczynie zdejmij z palnika.

6. Na ten sam olej włóż 3/2 masy ziemniaczanej, do środka włóż kilka plasterków wędzonego boczku oraz kilka plasterków cebuli.

7. Na samą górę dodaj resztę masy i udekoruj boczkiem i cebulą.

8. Tak przygotowaną babkę ziemniaczaną piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 170 stopni przez 2,5 godziny.

9. Zdejmij wieczko naczynia, przełącz piekarnik na termo obieg i piecz jeszcze przez około 15 minut lub do momentu aż wierzch babki będzie złoty i chrupiący.

10. Babkę udekoruj kwaśną śmietaną oraz chipsami z rozmarynu.

Smacznego!

A jeżeli kochacie dania z ziemniaków, koniecznie sprawdźcie przepis na hiszpańskie

>> PATATAS BRAVAS <<

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak