Przepis i sposób przygotowania na: Babka ziemniaczana wg Piotra Ogińskiego
1. 2 obrane cebule zetrzyj na tarce wraz z ziemniakami, a następnie przełóż je na sitko na około 7 minut, aby odcedzić wodę która wypłynęła z ziemniaków.
2. Wodę odlej, a do osadzonej na dnie miski skrobi ziemniaczanej dodaj masę ziemniaczaną, pokrojoną w kostkę cebulę, boczek, jajka, mąkę pszenną i dopraw: majerankiem, gałką muszkatołową, suszonym czosnkiem oraz solą i pieprzem.
3. Całość dokładnie wymieszaj.
4. W między czasie nagrzej żeliwne naczynie, wlej ojej i na rozgrzanym oleju podsmaż kilka gałązek świeżego rozmarynu.
5. Kiedy rozmaryn przestanie strzelać wyjmij go z naczynia i połóż na ręczniku papierowym do ostygnięcia, a naczynie zdejmij z palnika.
6. Na ten sam olej włóż 3/2 masy ziemniaczanej, do środka włóż kilka plasterków wędzonego boczku oraz kilka plasterków cebuli.
7. Na samą górę dodaj resztę masy i udekoruj boczkiem i cebulą.
8. Tak przygotowaną babkę ziemniaczaną piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 170 stopni przez 2,5 godziny.
9. Zdejmij wieczko naczynia, przełącz piekarnik na termo obieg i piecz jeszcze przez około 15 minut lub do momentu aż wierzch babki będzie złoty i chrupiący.
10. Babkę udekoruj kwaśną śmietaną oraz chipsami z rozmarynu.
Smacznego!
A jeżeli kochacie dania z ziemniaków, koniecznie sprawdźcie przepis na hiszpańskie
>> PATATAS BRAVAS <<