Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babka ziemniaczana

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ziemniaki 2 kg
jajko 3 szt
cienka kiełbasa 250-300 g
schab bez kości 3-4 plastry
mąka pszenna 3-4 łyżki
grzyby leśne 1 szklanka
cebula 1 mała
sos sojowo grzybowy Tao Tao 2 łyżki
sól do smaku
Majeranek suszony Prymat do smaku
pieprz do smaku
boczek 250-300 surowy bez kości

Przepis i sposób przygotowania na: Babka ziemniaczana

Ziemniaki obrać i zetrzeć jak na placki ziemniaczane. Razem z ziemniakami zetrzeć obraną cebulę, wszystko razem osączyć na sicie. Do masy ziemniaczanej dodać jaja, mąkę, 1 płaską łyżkę majeranku, grzyby i sos sojowo-grzybowy, wszystko dokładnie wymieszać. Przyprawić do smaku solą i pieprzem i jeszcze raz wymieszać. Kiełbasę i boczek pokroić w plastry, schab bardzo cienko rozbić i przyprawić solą, pieprzem i majerankiem.
Formę (ja użyłam keksówki, ale może być też tortownica) nasmarować i wysypać bułką. Na dno położyć warstwę plastrów boczku, na to ok. 1/2 masy ziemniaczanej. Następnie warstwę plastrów kiełbasy, jednocentymetrowa warstwę masy ziemniaczanej, kolejną warstwę z kiełbasy i resztę masy ziemniaczanej. Na wierzchu ułożyć przygotowany wcześniej schab i całość przykryć plastrami boczku. Piec w temp. 160 stopni przez około 1,5 godziny. Podawać na ciepło.
Jako dodatek polecam marynowane grzyby i sos pieczeniowy lub grzybowy

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Piotr24 11.04.2012 20:15
robie podobnie ale schabu nie dodaję
ben-ka 29.03.2012 08:49
to bardzo bogata babka,tyle dodatków - musi być pyszna.
Henryka2 07.06.2011 01:23
Pyszności!
anemon 02.04.2011 07:06
Z dodatkiem leśnych grzybów jeszcze nie robiłam.
owca441 18.02.2011 22:03
wygłąda apetycznie może się odwazę zrobić
marta1371 18.02.2011 16:10
warto zrobić według tego przepisu,ja robię bez mięsa
dorotka0000025 06.02.2011 22:29
sprobujemy,sprobujemy...
Misiakova 03.02.2011 08:36
mmmmmmmmniam :)
romanrafal
romanrafal 08.01.2011 15:43
takiej jeszcze nie robiłem,ciekawa
mysza666 02.01.2011 22:38
Robię coś podobnego. Pyszne
halina17 02.01.2011 18:59
pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak