Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babka ziemniaczana

2.0
(4)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

boczek wędzony 60 dag
ziemniaki 4 kilogramy
cebula biała 3 sztuki
jajko 3 sztuki
mleko 1 łyżka
mąka pszenna 40 dag
mąka ziemniaczna 3 łyżki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 1 łyżka
Pieprz czarny mielony Prymat 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Babka ziemniaczana

Cebulę obrać. Boczek i cebulę pokroić w kostkę, przełożyć na patelnię i podsmażyć. Odstawić do ostudzenia. 

Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce na drobnych oczkach. Odlać z nich nadmiar wody. Dodać do ziemniaków mąkę pszenną i ziemniaczaną, jajka oraz mleko. Całość doprawić solą oraz pieprzem. Dodać również ostudzoną cebulę i boczek. Wymieszać, aby wszystkie składniki się ze sobą połączyły. 

Tak przygotowany farsz przełożyć do wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą formy (duża blacha).

Pieczemy w 180 stopniach przez około 1,5 godziny.

Można jeść od razu po upieczeniu lub ostudzić, pokroić w kawałki i podsmażyć na patelni.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 17.11.2016 22:32
Lubię to jeść.
MonikaW 17.11.2016 21:52
pycha u mnie w regionie nazywa się to kugiel
Renataj 17.11.2016 21:41
Lubię taką babę z boczkiem - apetycznie wygląda:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak