Babka ziemniaczana

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ziemniaki

    2 kg
  • kiełbasa podwawelska

    1 szt
  • żeberka wędzone

    200-300 g
  • papryka czerwona

    1 szt
  • cebula

    1-2 szt
  • pieczarki

    4-5 szt
  • jajko

    2 szt
  • mąka pszenna

    2 lyzki
  • sól i pieprz

  • chili Prymat

  • olej do smażenia

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ziemniaki trzemy na tarce o małych oczkach,(odciskamy z nadmiaru wody,dodajemy powstala skrobie),dodajemy jajka, mąkę i wszystko mieszamy. Następnie pokrojone zeberka oraz kiełbasę podsmażamy aż się zarumienią, cebulę również podsmażamy z pieczarkami . Czekamy aż trochę przestygnie, wszystkie składniki wrzucamy do startych ziemniaków,doprawiamy solą i pieprzem (można równiez dodać chili),mieszamy.Całość przelewamy na blachę wysmarowaną olejem. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku około 1,5-2godz godziny w 180 stopniach.Smacznego

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
BernadettaP 14.11.2014 11:18
Wystarczy tylko jakąś surówkę zrobić i obiad gotowy.
Lucan 13.11.2014 20:57
lubię przepisy na nowo odkrywające ziemniaka!
RenataZ-et 13.11.2014 20:13
wygląda bardzo apetycznie
nogawkuchni 13.11.2014 16:40
Zdecydowanie coś dla mnie,bardzo lubię takie ziemniaczane smakowitości,świetny przepis.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat