Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babka zebra

4.0
(21)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

SKŁADNIKI na babki:
jajko 5 sztuk
cukier 1,5 szklanki
olej 1 szklanka
mąka 2,5 szklanki
olejek migdałowy do smaku
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
Soda oczyszczona Prymat 1 szczypta
kakao 2 płaskie łyżki
woda 1 szklanka

Przepis i sposób przygotowania na: Babka zebra

Foremki starannie smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą.
Ubijamy białka na sztywno, dokładamy stopniowo cukier. Gdy już dobrze się rozpuści dokładamy żółtka. Do puszystej masy wsypujemy na zmianę mąkę wymieszaną z proszkiem oraz wlewamy wodę i olej. Na koniec dokładamy olejek. Ciasto dzielimy na 2 części. Jedną pozostawiamy białą, dokładając do niej 2 łyżki mąki. Drugą część mieszamy z kakao i sodą.
Na przygotowane foremki wlewamy na przemian ciasto białe i ciemne. Tak postępujemy aż do wyczerpania masy.
Pieczemy całość około 50 min w 180˚C.

Po wyjęciu babki studzimy.
Ozdabiamy dowolnie. U mnie polane są gotową polewą czekoladową i posypane siekanymi migdałami.


Jeśli ktoś szuka prostego, sprawdzonego przepisu na świąteczną babkę polecam. Babka zawsze się udaje, a do tego jest puszysta i bardzo smaczna.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 12.02.2014 18:15
Znana i dobra.
Mira85 04.01.2014 16:07
smaczna babka
noninka77 04.01.2014 16:05
wspaniała:)
migotka28 04.01.2014 15:42
pięknie babeczka się prezentuje
Rycerz
Rycerz 04.01.2014 15:41
Ciekawie wygląda.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak