Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babka zebra

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 5 szt
cukier 1 szkl
mąka 2 łyżki 3 szkl
kakao 2 łyżki
olej 1 szkl
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
woda gazowana 1 szkl

Przepis i sposób przygotowania na: Babka zebra

Kroki postępowania

1
Mąkę i proszkiem do pieczenia, przesiać. Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier. Dodać żółtka i dalej ubijać,do połączenia się składników. Mąkę, olej i wodę dodawać do ciasta stopniowo, mieszając szpatułką, do połączenia się składników, bardzo delikatnie.
Krok 1 - Babka zebra foto
2
Przygotowane ciasto podzielić na 2 równe części. Do jednej dodać 2 przesiane łyżki kakao, a do drugiej dodatkowo 2 przesiane łyżki mąki. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia.
Krok 2 - Babka zebra foto
3
Na sam środek formy nakładać na przemian po 2-3 łyżki ciemnego i jasnego ciasta. Piec ok. 50 w temperaturze 180ºC. Gotowe :)
Krok 3 - Babka zebra foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Fiffi 24.04.2013 20:49
piekę podobną, smaczna i wilgotna
kasienka23 31.03.2013 17:38
ładnie się prezentuje!
mzap88 31.03.2013 16:36
oj lubie to ciacho
2milutka 31.03.2013 14:54
prosto i smacznie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak