Babka zebra

Babka zebra

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jaja

    5
  • cukier

    1 i 1/2 szklanki
  • mąka

    2 i 1/2 szklanki
  • olej

    1 szklanka
  • woda

    1 szklanka
  • kakao+mąka

    2+2 łyżki+łyżki
  • proszek do pieczenia

    1 mały
  • cukier puder

    1/2+1,2 paczki+łyżki
  • kakao

    1/2+1,2 paczki+łyżki
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Babka zebra

Jaja ubić z cukrem. Mąkę zmieszać z proszkiem i dodawać do ubitych jaj: trochę mąki, trochę oleju i wody i tak na przemian. Po dokładnym wymieszaniu wszystkich składników ciasto dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy dwie łyżki kakao i dokładnie wymieszać, a do drugiej dodajemy dwie łyżki mąki. Do wysmarowanej tortownicy lać na środek na przemian zaczynając od białej masy po dwie łyżki białej i dwie łyżki kakaowej. I tak do końca. Piec 60 minut w temperaturze 180’C. Po wystygnięciu przygotować lukier z cukru pudru i kakao. I polać nim placek.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (15)

Ela15 12.12.2014 15:28
świetna babka
Danka 04.11.2013 18:51
lubię takie ciasto
Margo1 19.08.2013 19:15
robiłam już parę razy
ALAGOR 04.12.2012 21:17
pysznie wygląda mmmm....
Poison1988 17.11.2012 11:29
ślicznie wygląda ta babeczka :)
eliza135 11.11.2012 20:13
palce lizać
jozefinach 15.10.2012 17:38
Smaki dzieciństwa.
mariel78 10.09.2012 20:43
super
KOBRA 29.06.2012 23:44
świetna zebra
Andzia1977
Andzia1977 20.06.2012 21:52
wygląd ma faktycznie fajny, na pewno jest pyszna

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat