Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babka z suszonymi śliwkami

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

cukier 130 g
kakao 0,5 łyzeczki
proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki
jogurt naturalny 3 łyżki
czekolada gorzka 30 g
czekolada mleczna 30 g
cukier puder 3/4 szklanki
sok z cytryny 0,5 szt
mąka 250 g
olej 0,5 szklanki
jajko 3 szt
śliwki suszone 150 g

Przepis i sposób przygotowania na: Babka z suszonymi śliwkami

Kroki postępowania

1
W kąpieli wodnej roztapiamy czekoladę mleczną oraz gorzką razem.
Krok 1 - Babka z suszonymi śliwkami foto
2
W misce mieszamy suche składniki czyli mąkę, kakao, proszek do pieczenia, cukier.
Krok 2 - Babka z suszonymi śliwkami foto
3
Dodajemy jajka, olej, jogurt
Krok 3 - Babka z suszonymi śliwkami foto
4
i mieszamy do połączenia składników.
Krok 4 - Babka z suszonymi śliwkami foto
5
Śliwki kroimy na kawałki
Krok 5 - Babka z suszonymi śliwkami foto
6
Następnie dodajemy łyżkę roztopionej czekolady do ciasta oraz połowę suszonych śliwek drobno pokrojonych. Całość mieszamy I przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.
Krok 6 - Babka z suszonymi śliwkami foto
7
Pieczemy ok 45 minut w 180 stopniach, do suchego patyczka. W pozostałej czekoladzie maczamy resztę śliwek i odkładamy do zastygnięcia. Z cukru pudru i soku z cytryny robimy lukier. Ostudzoną babkę dekorujemy lukrem i śliwkami w czekoladzie.
Krok 7 - Babka z suszonymi śliwkami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Anna169Hosz 17.01.2015 21:51
Ale apetyczne!
RenataZ-et 17.01.2015 20:13
świetne ciasto
gosia1988 17.01.2015 20:00
coś dla mnie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak