Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

babka z sokiem z cytryny

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 1 szklanka
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
masło miękkie 50 dag
cukier 1 szklanka
jaja 5 sztuk
skórka z cytryny 1 sztuka
sok z cytryny 1 sztuka

Przepis i sposób przygotowania na: babka z sokiem z cytryny

Prosek do pieczenia przesiać wraz z mąką.Oddzielić żółtka od białek. Miękkie masło utrzeć z cukrem( jeśli ktoś woli mniej słotkie ciasto to zmniejszyć ilość cukru)na puszystą mase, ciągle ucierając dodawać powoli po żółtku, dodac również skórkę otartą z 1 cytryny oraz mąkę. Dodać sok wyciśnięty z 1 cytryny i wymieszać. Z białek ubić sztywną pianę, następnie połączyć delikatnie z ciastem. Przełożyć ciasto do wysmarowanej tłuszczem formy. Piec ok 50 min w 170 stopniach

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Malgorzata549 05.02.2014 15:25
światna babka
Milka100 30.01.2014 21:54
cudna babka
Róża1 30.01.2014 21:39
pyszna babeczka :-) , poproszę kawałek:-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak