Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babka z marchewką i czekoladą

3.0
(16)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 4
margaryna 250 g
mąka pszenna 2 łyżka
proszek do pieczenia 1,5 łyżeczka
cukier 3/4 szk
czekolada mleczna 100 g
marchewka 1
woda gazowana 1/2 szk
cukier puder
kakao do posypania

Porada

zamiast wody lepiej użyć oranżady a mąka ma być typ 500

Przepis i sposób przygotowania na: Babka z marchewką i czekoladą

Kroki postępowania

1
Do miski przełożyć miękką margarynę, wsypać cukier i dokładnie wszystko utrzeć. Następnie nadal ucierając dodawać po jednym jajku.
Krok 1 - Babka z marchewką i czekoladą foto
2
Gdy jajka połączą się z margaryną przesiać do miski mąkę razem z proszkiem do pieczenia i wymieszać.
Krok 2 - Babka z marchewką i czekoladą foto
3
Wlać oranżadę, ponownie wymieszać i do ciasta zetrzeć marchew na tarce o drobnych oczkach a czekoladę na grubych.
Krok 3 - Babka z marchewką i czekoladą foto
4
Wszystko wymieszać i ciasto przełożyć do keksówki o wymiarach 12 x 30 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
Krok 4 - Babka z marchewką i czekoladą foto
5
Foremkę z ciastem wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piec babkę 50 minut do suchego patyczka. Upieczoną babkę wyjąć z formy, wystudzić i posypać cukrem pudrem i kakao.
Krok 5 - Babka z marchewką i czekoladą foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Renata9 14.04.2014 18:19
ale pyszna babeczka
Czyki 14.04.2014 17:04
Taka babka na stół wielkanocny, to dopiero pyszności:)
Magula 14.04.2014 16:22
Fajną babeczkę wymysliłaś

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak