Babka z makiem

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • margaryna

    1 kostka
  • cukier kryształ

    1 1/2 szkl
  • woda

    1/2 szkl
  • jaja

    4 szt
  • mąka tortowa

    1 1/2 szkl
  • proszek do pieczenia

    2 łyżeczki
  • zapach migdałowy

    kilka kropel
  • mak

    3/4 szkl
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Margarynę z cukrem i wodą ogrzewamy w garnku cały czas mieszając do całkowitego rozpuszczenia składników. Nie możemy dopuścić żeby się zagotowało.
Gdy margaryna się rozpuści, garnek odstawiamy do ostygnięcia.

Po całkowitym wystudzeniu dodawać cały czas ucierając robotem jaja, mąkę, proszek do pieczenia, na koniec dodać mak i zapach.


Piec w temp. 180 st. przez ok 45 min. w tortownicy z kominkiem bądź keksówce.

SMACZNEGO :)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (37)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Patrycja33 18.08.2016 13:40
pyszna babka!
Pietruszka 10.01.2014 11:01
muszę w końcu upiec taką babkę
IKrakowianka 05.01.2014 12:47
świetnie wygląda i smakuje
ben-ka 04.01.2014 10:15
Mnie też by smakowała:)
anemon 01.01.2014 20:25
Podoba mi się Twój pomysł na babkę.
pestka 18.11.2013 14:25
babki są bardzo fajne dla mnie do mleka
Ola1young 12.11.2013 14:08
uwielbiam takie ciasto ;)
gacopierz23 27.10.2013 21:49
fajny piegusek
Wafelek2601 27.09.2013 11:13
Dla mnie super
Ania67 26.09.2013 14:56
Oj zjadłabym taka teraz

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat