Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babka z lukrem

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Babka

mąka pszenna 3 szkl
cukier waniliowy 1 op
cukier 1 szkl
jajko 2 szt
proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki
olej roślinny 1 szkl
woda mineralna 1 szkl

Lukier

sok z cytryny pól szt
cukier puder 3 łyżki
barwnik spożywczy do ciast

Przepis i sposób przygotowania na: Babka z lukrem

Do głębokiej miski wbijam jajka, wsypuję cukier zwykły i waniliowy,proszek do pieczenia i wlewam wodę, miksuje kilka minut, następnie wsypuję mąkę i wlewam olej, miksuję na wolnych obrotach aby ciasto się wymieszało, następnie przekładam do silikonowej foremki na babkę i wsadzam do piekarnika na 45 minut nagrzanego do 180 st.
Gdy babka nam się piecze, robimy lukier, sok wyciśnięty z połówki cytryny mieszamy z odrobiną barwnika spożywczego, dodajemy cukier puder i mieszamy ,na wystudzoną babkę wylewamy nasz kolorowy lukier.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ela15 15.05.2016 17:43
ładnie wygląda
Zdzisław 16.11.2014 17:23
takie ciasta bardzo lubię
Laila2786 16.11.2014 16:34
@eewelina kupowałam na allegro
eewelina 16.11.2014 16:16
Gdzie można kupić taki barwnik?
Laila2786 16.11.2014 15:23
wiem że są nie zdrowe barwniki spożywcze ale w czym ich teraz nie ma, nie używam ich na co dzień.
mirosława4 16.11.2014 15:02
smacznie się prezentuje
BernadettaP 16.11.2014 15:02
Tylko po co ten barwnik... ?

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak