Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babka z jabłkami

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

miękkie masło 10 dag
mąka pszenna 1 szkl
mąka ziemniaczana 0,5 szkl
brązowy cukier 0,5 szkl
jaja 3 szt
olej 3 łyżki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
jabłka 3 sztuki
cynamon 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Babka z jabłkami

Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia. Miękkie masło utrzeć z cukrem, następnie dodawać po jednym żółtku i zmiksować. Do utartej masy dodać olej i wymieszać. Następnie powoli dodawać obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia cynamonem i przyprawą do deserów. Całość miksować do połączenia się składników.
Na koniec do ciasta dodać ubitą pianę z białek i delikatnie wymieszać. Połowę ciasta wyłożyć do przygotowanej formy, następnie dodać pokrojone w księżyce jabłka, czynność powtórzyć, lekko wciskając owoce w ciasto. Babkę piec 1 godzinę w temperaturze 175 stopni C. Po upieczeniu ciasto ostudzić i przed podaniem posypać cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Monika58 18.12.2013 19:40
soczysta i smaczna
Renata9 17.12.2013 17:53
pyszna babka
Jusiaa 17.12.2013 17:51
świetnie wyszła.
patryska76 17.12.2013 17:42
Znakomita babka ;-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak