Babka z jabłkami

Babka z jabłkami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • miękkie masło

    10 dag
  • mąka pszenna

    1 szkl
  • mąka ziemniaczana

    0,5 szkl
  • brązowy cukier

    0,5 szkl
  • jaja

    3 szt
  • olej

    3 łyżki
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • jabłka

    3 sztuki
  • cynamon

    1 łyżeczka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia. Miękkie masło utrzeć z cukrem, następnie dodawać po jednym żółtku i zmiksować. Do utartej masy dodać olej i wymieszać. Następnie powoli dodawać obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia cynamonem i przyprawą do deserów. Całość miksować do połączenia się składników.
Na koniec do ciasta dodać ubitą pianę z białek i delikatnie wymieszać. Połowę ciasta wyłożyć do przygotowanej formy, następnie dodać pokrojone w księżyce jabłka, czynność powtórzyć, lekko wciskając owoce w ciasto. Babkę piec 1 godzinę w temperaturze 175 stopni C. Po upieczeniu ciasto ostudzić i przed podaniem posypać cukrem pudrem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Monika58 18.12.2013 19:40
soczysta i smaczna
Renata9 17.12.2013 17:53
pyszna babka
Jusiaa 17.12.2013 17:51
świetnie wyszła.
patryska76 17.12.2013 17:42
Znakomita babka ;-)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat