Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babka z białym burakiem ćwikłowym Zewy

3.0
(12)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

CIASTO

jajko 4 szt
burak ćwikłowy 1 szt biały
cukier waniliowy 3 łyżka
cukier 1/3 szk
mąka pszenna 250 g typ 500
mąka ziemniaczana 1 łyżka czubata
proszek do pieczenia 1,5 łyżeczka

Lukier

śmietana 18 proc 2 łyżka
cukier puder 4 łyżka
barwnik spożywczy do ciast 1 szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Babka z białym burakiem ćwikłowym Zewy

Kroki postępowania

1
Przygotować składniki na babkę.
Krok 1 - Babka z białym burakiem ćwikłowym Zewy foto
2

Buraka umyć, obrać i zetrzeć na tarce o bardzo drobnych oczkach do miseczki.
Do drugiej miski wbić jajka, wlać olej i wsypać oba cukry.'
Miksować mikserem aż cukier się rozpuści.
Krok 2 - Babka z białym burakiem ćwikłowym Zewy foto
3
Następnie przesiać mąki z proszkiem do pieczenia do miski z jajkami i wymieszać.
Krok 3 - Babka z białym burakiem ćwikłowym Zewy foto
4
Na koniec dodać starte buraki, wymieszać i przełożyć masę do tortownicy o średnicy 20 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
Babkę piec do suchego patyczka około 45-50 minut w temperaturze 180 stopni.
Upieczoną babkę wystudzić i polać przygotowanym lukrem.
Krok 4 - Babka z białym burakiem ćwikłowym Zewy foto
5
Na koniec dodać starte buraki, wymieszać i przełożyć masę do tortownicy o średnicy 20 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
Babkę piec do suchego patyczka około 45-50 minut w temperaturze 180 stopni.
Upieczoną babkę wystudzić i polać przygotowanym lukrem.
Krok 5 - Babka z białym burakiem ćwikłowym Zewy foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ZEWA 15.10.2015 09:51
Dziękuję. Biały burak jest bardziej słodki od czerwonego, więc idealnie nadaje się też do wypieków.
Lis 12.10.2015 16:57
Ciekawa i nietuzinkowa propozycja...
GOSIA18 12.10.2015 15:40
Ciekawa propozycja
MałaMi89 12.10.2015 13:56
Białego buraka ćwikłowego jeszcze nie widziałam (za krótko żyję jeszcze na tym świecie:P), a tu taki pyszny wypiek z jego udziałem..!
Mniam 12.10.2015 12:02
Bardzo oryginalny i nietypowy wypiek :)
Futka 12.10.2015 11:11
Pomysłowa, finezyjna i niezwykle smakowita babka :)
patryska76 12.10.2015 10:05
Ciekawa propozycja :)
bertpvd 12.10.2015 10:01
piękne i smaczne !

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak