Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

BABKA Z BIAŁEK

2.0
(10)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

białko 8 szt
cukier 1 szkl
mąka 500 gram
masło 250 gram
mleko 1 szkl
cukier waniliowy 1 szt
sól szczypta
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
jabłka 2 szt

Przepis i sposób przygotowania na: BABKA Z BIAŁEK

Kroki postępowania

1
Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia.Miękkie masło ucieramy z cukrem mikserem na gładką masę .Dodajemy mąkę partiami cały czas ucierając.
Mleko roztrzepać rózgą z białkami i cukrem waniliowym.
Do masy dodawać małymi porcjami białka z mlekiem i miksować na wolniejszych obrotach.
Krok 1 - BABKA Z BIAŁEK foto
2
Jabłka obrać i pokroić w plastry .Przełożyć do miski i posypać mąka,aby każdy kawałek jabłka był nią obtoczony.
Foremki keksowe wysmarować masłem i wysypać bułką tartą.Ciasto przełożyć do 2 foremek i zatopić częściowo jabłka w cieście.
Krok 2 - BABKA Z BIAŁEK foto
3
Wierzch ciasta posypać można kandyzowaną skórką pomarańczową (niekoniecznie)
Krok 3 - BABKA Z BIAŁEK foto
4
Wstawić do nagrzanego do 180 st.C i piec ok.50 minut.
Krok 4 - BABKA Z BIAŁEK foto
5
Przestudzone babki posypać cukrem pudrem lub polać polewą lukrową.
1 szklankę cukru pudru rozetrzeć z 3-4 łyżkami soku z cytryny.
Krok 5 - BABKA Z BIAŁEK foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

jagoda5913 17.02.2015 12:52
pyszne ciasto
Zdzisław 16.02.2015 21:04
takie słodkości lubię zjeść

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak