Babka z ajerkoniakiem.

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

gniazd

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

gniazda

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jaja

    5 szt
  • mąka pszenna

    15 dag
  • mąka ziemniaczana

    10 dag
  • cukier puder

    25 dag
  • cukier wanilinowy

    1/2 op.
  • olej roślinny

    1 szkl
  • ajerkoniak

    1 szkl
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Oddzielić białka od żółtek i miksować z cukrem pudrem i cukrem waniliowym.
Dodawać po i żółtku ciągle miksując,następnie po trochu obie mąki zmieszane z proszkiem do pieczenia i przesiane.
Dodajemy olej,dokładnie mieszamy, a na końcu ajerkoniak.
Ciasto przelewamy do wysmarowanej tłuszczem i obsypanej tartą bułką formy.
Pieczemy ok. 50 min w piekarniku nagrzanym do 180 st.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (34)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Pietruszka 09.03.2014 20:27
uwielbiam ajerkoniak więc ta babka musi być przepyszna
Janina 19.01.2014 09:03
Super pomysł na babkę;)
Bernadeta1 08.01.2014 00:27
piekłam taką bardzo smaczna
jeta72 18.12.2013 14:01
super babeczka :-)
ankaryba 05.12.2013 11:32
pyszniutka :-)
mysza75 02.12.2013 16:55
pyszna baba
Motorek 30.11.2013 07:04
bardzo smaczna
ajres 20.11.2013 20:15
swietny przepis, smaczne polecialo
Grazyna0211 02.11.2013 14:45
fajne ciasto
Katarzyna59 02.11.2013 13:26
fajna babka

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat