Babka wiśniowa

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jajko

    8 sztuk
  • masło

    20 dag
  • cukier

    30 dag
  • budyń waniliowy

    2 łyżki
  • cukier waniliowy

  • mąka

    40 dag
  • wiśnie bez pestek

    15 dag
  • kremówka

    200 ml
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Masło pokroić w kostkę, odstawić aby zmiękło. Następnie dodać żółtka, budyń waniliowy,połowę cukru, wszystko dokładnie utrzeć. Śmietankę zagrzać,ucierając powoli dolewać do kremu maślanego. Wsypać cukier waniliowy. Białka ubić na sztywną pianę. Wymieszać z masą maślaną, stale mieszając, powoli dosypywać mąkę. Formę babki nasmarować tłuszczem, wysypać bułką tartą. Napełnić ciastem, posypać wiśnie, lekko dociskając. Piec 50 minut w temp 180 stopni.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat