Doradca Smaku logoandPrymat logo
ŚWIĘTA tuż, tuż! Zobacz porady kulinarne. SPRAWDŹ

Babka wielkanocna

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 3 szklanki
cukier 1,5 szklanki
mleko 1 szklanka
masło 150 g
proszek do pieczenia 3 łyżeczki
cukier waniliowy 1 sztuka
jajko 5 sztuk
olejek śmietankowy 1 sztuka

Przepis i sposób przygotowania na: Babka wielkanocna

Cukier, tłuszcz, żółtka długo ucierać.Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, dodać mleko, na końcu piankę z białek i olejek. Ciasto wlać do formy wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą. Piec w piekarniku przy 180C ok. 40 minut. Po wyjęciu i wystygnięciu wyjąć z formy i udekorować na własne życzenie. Ja dekorowałam gotowym lukrem i posypałam skondensowanymi skórkami.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ewelinapac 03.11.2011 09:20
śliczna
banditka 27.04.2011 13:29
ładniutka!
marzencia2007 02.02.2011 16:17
wyglada pieknie!!
plocia 30.01.2011 23:18
uwielbiam takie babeczki
Karolcia12 15.11.2010 22:02
pysznie wygląda

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak