Babka wielkanocna

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    3 szklanki
  • cukier

    1,5 szklanki
  • mleko

    1 szklanka
  • masło

    150 g
  • proszek do pieczenia

    3 łyżeczki
  • cukier waniliowy

    1 sztuka
  • jajka

    5 sztuk
  • olejek śmietankowy

    1 sztuka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Cukier, tłuszcz, żółtka długo ucierać.Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, dodać mleko, na końcu piankę z białek i olejek. Ciasto wlać do formy wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą. Piec w piekarniku przy 180C ok. 40 minut. Po wyjęciu i wystygnięciu wyjąć z formy i udekorować na własne życzenie. Ja dekorowałam gotowym lukrem i posypałam skondensowanymi skórkami.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
ewelinapac 03.11.2011 09:20
śliczna
banditka 27.04.2011 13:29
ładniutka!
marzencia2007 02.02.2011 16:17
wyglada pieknie!!
plocia 30.01.2011 23:18
uwielbiam takie babeczki
Karolcia12 15.11.2010 22:02
pysznie wygląda

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat