Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babka wielkanocna

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 20 dag
masło 20 dag
cukier 30 dag
mąka ziemniaczana 20 dag
kakao 2 łyżki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
jajko 4
mleko 1 szklanka
ekstrakt waniliowy

Przepis i sposób przygotowania na: Babka wielkanocna

Żółtka utrzyj z cukrem,po czym dodaj masło,a na koniec mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia.
Pod koniec wlej mleko i kilka kropel ekstraktu waniliowego. Dokładnie wymieszaj.
Białka ubij na sztywną pianę,dodaj do ciasta i delikatnie wymieszaj.
2/3 ciasta wyłóż do wysmarowanej tłuszczem blaszki. Do pozostałego ciasta dodaj kakao i wymieszaj. Ciemne ciasto wylej na wierzch jasnego.
Ciasto piecz w piekarniku nagrzanym do 180 C. przez ok. 45 minut.
Dowolnie udekoruj.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

KORAL 12.03.2016 12:34
Smakowicie wygląda
Ewa Wojtaszko 12.01.2016 11:42
dziękuje :)
Bernadeta1 11.01.2016 17:39
smakowicie wygląda
Damiano
Damiano 11.01.2016 16:04
smaczna babeczka
fotoviderek 11.01.2016 14:50
Jak malowana :)
jasiek 11.01.2016 13:21
zimy nie ma to czas faktycznie o Wielkanocy pomyśleć
marenka 11.01.2016 12:23
piękna babka
Maridka19 11.01.2016 10:58
Piękne wyrosła babeczka .

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak