Przepis i sposób przygotowania na: Babka wielkanocna
Kiedy rozczyn potroi objętość, a na powierzchni pojawią się pęcherzyki, dodajemy utarte z cukrem żółtka jajek oraz resztę mąki.
Ciasto wyrabiamy przez około 20 min, po czym dolewamy rozpuszczone masło, likier, esencję. Wyrabiamy do momentu, kiedy masło dokładnie połączy się z ciastem. Dodajemy skórkę cytrynową oraz rodzynki, wyrabiamy jeszcze kilka minut.
Formę smarujemy masłem, oprószamy mąką, przekładamy ciasto. Foremkę odstawiamy w ciepłe miejsce.
Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 170°C i pieczemy 45 min.
Po tym czasie babkę wyciągamy z piekarnika i pozostawiamy w formie do całkowitego ostygnięcia.
Przygotowujemy lukier:
Cytryny sparzamy wrzątkiem.
Skórkę ścieramy na drobnych oczkach. Z cytryn wyciskamy sok.
Do rondelka przelewamy sok, dodajemy cukier i 50 ml wody. Gotujemy do momentu, kiedy syrop zacznie gęstnieć.
Cukier puder przekładamy do miski, przy pomocy miksera zaczynamy go powoli ucierać. Na niskich obrotach, powoli wlewamy syrop, dodajemy startą skórkę. Tak przygotowany lukier wylewamy na ciasto. Posypujemy płatkami migdałów.