Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babka wielkanocna

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

mąka 400 g
mleko 3,2% 20 ml
drożdże świeże 40 g
sól 1 szczypta
żółtko jajek 8 szt
cukier 100 g
masło 100 g
rodzynki 50 g
skórka z cytryny 1 szt
likier pomarańczowy 2 łyżki
esencja waniliowa 6 kropli
tłuszcz do formy
mąka 6 łyżek

Lukier cytrynowy

cytryna 2 duże
cukier 100 g
cukier puder 150 g
woda 50 ml

Dodatkowo

płatki migdałowe 50 g

Przepis i sposób przygotowania na: Babka wielkanocna

W dużej misce mieszamy drożdże z cukrem (1 łyżka). Kiedy staną się płynne, wlewamy letnie mleko, dodajemy 100 g mąki, szczyptę soli, dokładnie mieszamy. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce.

Kiedy rozczyn potroi objętość, a na powierzchni pojawią się pęcherzyki, dodajemy utarte z cukrem żółtka jajek oraz resztę mąki.

Ciasto wyrabiamy przez około 20 min, po czym dolewamy rozpuszczone masło, likier, esencję. Wyrabiamy do momentu, kiedy masło dokładnie połączy się z ciastem. Dodajemy skórkę cytrynową oraz rodzynki, wyrabiamy jeszcze kilka minut.

Formę smarujemy masłem, oprószamy mąką, przekładamy ciasto. Foremkę odstawiamy w ciepłe miejsce.

Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 170°C i pieczemy 45 min.

Po tym czasie babkę wyciągamy z piekarnika i pozostawiamy w formie do całkowitego ostygnięcia.

Przygotowujemy lukier:

Cytryny sparzamy wrzątkiem.

Skórkę ścieramy na drobnych oczkach. Z cytryn wyciskamy sok.

Do rondelka przelewamy sok, dodajemy cukier i 50 ml wody. Gotujemy do momentu, kiedy syrop zacznie gęstnieć.

Cukier puder przekładamy do miski, przy pomocy miksera zaczynamy go powoli ucierać. Na niskich obrotach, powoli wlewamy syrop, dodajemy startą skórkę. Tak przygotowany lukier wylewamy na ciasto. Posypujemy płatkami migdałów.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Babeczka35 28.03.2016 22:04
Pyszna babeczka:)
norweska20 28.03.2016 18:09
apetyczny wypiek
Renata9 28.03.2016 17:53
Bardzo smaczna babka :-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak