Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babka Wielkanocna

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Ciasto

mąka pszenna 500 g
cukier 350 g
masło 250 g
jaja 4
mleko 2% 3/4 szkl
proszek do pieczenia 1 1/2 łyżki
cukier waniliowy 1 paczka

Lukier :

cukier puder 6 łyżek
białko 1

Przepis i sposób przygotowania na: Babka Wielkanocna

Kroki postępowania

1
Żółtka oddzielić od białek .
Krok 1 - Babka Wielkanocna  foto
2
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia .
Krok 2 - Babka Wielkanocna  foto
3
Masło utrzeć z cukrem , cukrem waniliowym i żółtkami ,
Krok 3 - Babka Wielkanocna  foto
4
dodać mleko i mąkę z proszkiem do pieczenia .
Krok 4 - Babka Wielkanocna  foto
5
Białka ubić na sztywno i połączyć z ciastem .
Krok 5 - Babka Wielkanocna  foto
6
Formę w kształcie baby wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą . Masę ciasta wyłożyć do formy . Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 c przez około 80 - 90 minut .
Krok 6 - Babka Wielkanocna  foto
7
Utrzeć cukier puder z białkiem można dodać aromat .
Krok 7 - Babka Wielkanocna  foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

misia53 12.04.2015 21:39
ślicznie wyrośnięta baba

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak