Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babka wielkanocna

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

margaryna w kostce 12 dag
jajko 3
mąka pszenna 20 dag
cukier waniliowy 1/2 opakowania
śmietana kwaśna 3 łyżki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
kakao 1 łyżeczka
bakalie 15 dag (różne )

Przepis i sposób przygotowania na: Babka wielkanocna

Kroki postępowania

1
Margarynę ucieramy z cukrem dodajemy powoli żółtka następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia . Pod koniec dodajemy oraz różnego rodzaju bakalie.
Krok 1 - Babka wielkanocna  foto
2
Z białek ubijamy pianę i delikatnie mieszamy w ciasto . Do 1/3 części ciasta dodajemy kakao i delikatnie mieszamy. Na dno posmarowanej foremki dajemy ciasto biało.
Krok 2 - Babka wielkanocna  foto
3
Na ciasto białe posypujemy bakalie . Następnie na masę białą dajemy masę ciemną . Całość delikatnie dociskamy do dna drewnianą łopatką.
Krok 3 - Babka wielkanocna  foto
4
Następnie na górę posypujemy bakaliami różnego rodzaju . Gotową babkę wstawiamy do nagrzanego piekarnika na około 35-40 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu gotowej babki posypujemy cukrem pudrem.
Krok 4 - Babka wielkanocna  foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Motorek 21.04.2015 08:09
pyszna babeczka
marenka 31.03.2015 18:38
Ładnie wygląda ;-)
fotoviderek 31.03.2015 17:41
Wzorowa babeczka :)
IwonaDD 31.03.2015 16:56
piękna babka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak