Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babka wg. przepisu mojej babci

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 200 g
jajko 4 szt
proszek do pieczenia 1/5 łyżeczki
cukier waniliowy 1 łyżeczka
cukier 1 szkl
mąka ziemniaczana 1/2 szkl
kakao 1-2 łyżki
masło 250 g
Bułka tarta klasyczna Prymat do formy
masło do formy
cukier puder do posypania

Przepis i sposób przygotowania na: Babka wg. przepisu mojej babci

Jajka z cukrem i cukrem waniliowym utrzeć na gładką masę. Mąki z proszkiem przesiać przez sito, powoli dodawać do masy jajecznej nadal miksując.
Wcześniej rozpuścić masło ( lub margarynę) i ostudzić, dodać do ciasta i nadal miksować. Ciasto dzielimy na dwie części, do jednej dodajemy kakao i mieszamy.
Formę wysmarować masłem i posypać bułką tartą, na dno formy dajemy masę z kakaem, a na nią masę jasną. Pieczemy w 160-180 stopniach przez ok 1 godzinę, do suchego patyczka.
Ciasto można posypać cukrem pudrem lub zrobić do niego polewę.
Smacznego:))

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bernadeta1 04.11.2014 22:44
pięknie wyszła Ci ta baba i na pewno bardzo smaczna
Kejti 03.10.2014 16:30
Niezła babeczka :-)
Wiesława1 02.10.2014 20:46
uwielbiam babki...do kawki
Aannkaa82 02.10.2014 15:12
Apetyczna ta babka.
molanka 02.10.2014 10:44
babcine przepisy są najlepsze
ice cubes 02.10.2014 09:37
wygląda smakowicie
olkaaa 02.10.2014 08:52
bardzo lubię
Magula 02.10.2014 07:30
fajnie Ci babka wyrosła, a przepisy babć są najlepsze

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak