Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babka waniliowa straciatella

2.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka tortowa 150 g
mąka ryżowa 50 g
budyń waniliowy 2 op.
masło 200 g
olej 50 ml
jajko 6 szt.
cukier 1 szkl.
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
wiórki czekoladowe 50 g
sól

Przepis i sposób przygotowania na: Babka waniliowa straciatella

Mąkę pszenną połączyć z mąką ryżową, dużą szczyptą soli oraz proszkiem do pieczecznia i proszkiem budyniowym.

Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę, stopniowo dodawać bardzo miękkie masło i zmiksować do połączenia się składników, na koniec wlać olej i krótko zmiksować.

Białka ubić na sztywną pianę i połączyć z masą jajeczną - wsypać sypką mieszankę oraz wiórki czekoladowe - wymieszać delikatnie drewnianą lub plastikową łopatką.

Foremkę keksową natłuścić i posypać mąką, wypełnić ciastem i piec w temp.170*C przez ok.45 minut. Stopień wypieczenia sprawdzić patyczkiem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Habibi 11.03.2014 12:30
wychodzi jaśniejsza, niż na zdjęciu, ale ma super konsystencję :)
w mojej kuchni 09.03.2014 15:11
smaczne ciasto
gosia1988 08.03.2014 21:38
wyśmienita :)
ao_12 08.03.2014 21:19
ta babka musi być pyszna :)
Habibi 08.03.2014 20:01
jest bardziej sypka :)
Romanowka 08.03.2014 19:54
z mąką ryżową babki jeszcze nie piekłam, muszę spróbować!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak