Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babka waniliowa

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 5
cukier puder 1,5 szklanki
margaryna 250 gram
cukier waniliowy 1 opakowanie
mąka 2 szklanki
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
mleko 1/4 szklanki
tłuszcz do formy
Bułka tarta klasyczna Prymat do formy

Przepis i sposób przygotowania na: Babka waniliowa

Kroki postępowania

1
Żółtka oddzielamy od białek. Po czym żółtka ucieramy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na jednolitą masę.
Krok 1 - Babka waniliowa foto
2
Porcjami do masy dodajemy margarynę i dalej ucieramy.
Krok 2 - Babka waniliowa foto
3
Następnie do masy wsypujemy porcjami mąkę oraz proszek do pieczenia i miksujemy wlewając mleko.
Krok 3 - Babka waniliowa foto
4
Gdy masa będzie jednolita to dodajemy ubitą z białek pianę. Całość mieszamy łyżką, aż ciasto połączy się z pianą.
Krok 4 - Babka waniliowa foto
5
Formę do babki smarujemy margaryną i posypujemy bułka tartą. Do formy wykładamy ciasto i równamy. Pieczemy ok. 50 minut w temp. 180 stopni. Zimną babkę posypujemy cukrem pudrem.
Krok 5 - Babka waniliowa foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Wacław 14.08.2016 10:21
szybka i smaczna babeczka :-)
RenataZ-et 13.08.2016 20:07
lubię takie babki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak