Babka waniliowa

Babka waniliowa

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • margaryna

    1 sztuka
  • cukier

    1 szklanka
  • jaja

    4 sztuki
  • mąka ziemniaczana

    1 szklanka
  • mąka pszenna

    3 łyżki czubate
  • proszek do pieczenia

    2 łyżeczki
  • cukier wanilinowy

    1 opakowanie
  • margaryna do smarowania formy

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Całe jaja utrzyj z cukrem. Ucierając dodawaj kolejno: cukier waniliowy, mąkę ziemniaczaną i pszenną, proszek do pieczenia. W małym rondelku, na wolnym ogniu rozpuść margarynę. Gdy wystygnie, dodaj ją do masy, a całość dokładnie wymieszaj. Gotowe ciasto wylej do formy na babkę, wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą. Piecz 45 minut w temperaturze 180 stopni.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (23)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

IwonaKa

12.12.2013 12:06
bardzo lubię takie babki

mirosława4

03.11.2013 18:04
smaczna ta babeczka

kuklik

29.09.2013 11:38
rewelacyjna

IwonaDD

05.08.2013 17:12
super do kawki z przyjaciolkami

adelajda

26.07.2013 14:52
smaczna babka

Dorota37

12.06.2013 13:31
Co za pyszności do kawy :-)

traktorek

24.04.2013 19:39
świetna baba

gacopierz23

06.09.2012 19:20
dla moich dzieci

berys18

06.09.2012 08:12
pycha babka

Seba

25.06.2012 10:01
smaczna

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat