Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babka waniliowa

2.0
(7)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 4 sztuki
budyń waniliowy 4 sztuki po 40 gram
cukier 3/4 szklanki
mąka pszenna 3 łyżki
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
olej 3/4 szklanki
ocet 10 % 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Babka waniliowa

Kroki postępowania

1
Całe jajka ubić z cukrem i szczyptą soli do białości,
Krok 1 - Babka waniliowa  foto
2
mąkę pszenną, proszek budyniowy i proszek do pieczenia przesiać i dodać do ubitych jaj, cały czas ucierając na koniec dolać olej i ocet.
Krok 2 - Babka waniliowa  foto
3
Formę do babki wysmarować tłuszczem i wysypać mielonymi orzechami choć można zwykłą bułka tartą,
Krok 3 - Babka waniliowa  foto
4
ciasto przełożyć do foremki.
Piec w temp. 170 st około 60 minut do suchego patyczka u mnie piekła się równe 60 minut.
Upieczoną i wystudzoną babkę delikatnie wyjąć z formy i po wierzchu posypać cukrem pudrem.
Krok 4 - Babka waniliowa  foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Franciszek 15.03.2016 20:46
dobra do kawy
bryndzia93 15.03.2016 20:14
Takiej babki nie może zabraknąć na Wielkanocnym stole :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak