Babka Tulipan

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jajko

    6 sztuk
  • margaryna

    1 kostka
  • cukier

    1,5 szklanki
  • mąka pszenna

    2 szklanki
  • olej

    0,5 szklanki
  • proszek do pieczenia

    2 łyżeczki
  • cukier waniliowy

    1
  • budyń waniliowy

    1
  • kisiel wiśniowy

    1
  • mak

    2 łyżki - suchego
  • kakao

    2 płaskie łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Babka Tulipan foto
Przygotować sobie wszystkie składniki. Wolę mieć wszystko pod ręką :-)
Krok 2 - Babka Tulipan foto
Ubić pianę z białek. Dodałam szczyptę soli.
Krok 3 - Babka Tulipan foto
Margarynę utrzeć z cukrem. Dodać żółtka, mąkę z proszkiem do pieczenia, olej.
Krok 4 - Babka Tulipan foto
Dodać ubitą pianę z białek i delikatnie wymieszać.
Krok 5 - Babka Tulipan foto
Następnie podzielić na 4 części:
do I części - dodać budyń,
do II części - dodać kisiel,
do III części - dodać kakao,
do IV części - dodać suchy mak.
Każdą część osobno wymieszać.
Krok 6 - Babka Tulipan foto
Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Przygotować foremkę. Nakładać na siebie warstwy - kolejność dowolna. Przed włożeniem do piekarnika surowe ciasto przekroić nożem wzdłuż foremki. Piec do suchego patyczka.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Kejti 11.11.2014 14:54
Śliczna Ci wyszła :-)
Róża1 10.11.2014 20:17
wspaniała babeczka :-) , też takiej jeszcze nie piekłam :-).
Krzysztof15 09.11.2014 12:49
pyszna do kawki
IKrakowianka 08.11.2014 23:51
bardzo ładna :)
Megg 08.11.2014 22:00
super do kawusi
turkus3 08.11.2014 21:13
na zdrówko :-)
gosia56 08.11.2014 21:08
Super babka ;) takiej jeszcze nie piekłam ani nie jadłam więc porywam kawałek;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat