Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babka Tulipan

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 6 sztuk
margaryna 1 kostka
cukier 1,5 szklanki
mąka pszenna 2 szklanki
olej 0,5 szklanki
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
cukier waniliowy 1
budyń waniliowy 1
kisiel wiśniowy 1
mak 2 łyżki - suchego
kakao 2 płaskie łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Babka Tulipan

Kroki postępowania

1
Przygotować sobie wszystkie składniki. Wolę mieć wszystko pod ręką :-)
Krok 1 - Babka Tulipan foto
2
Ubić pianę z białek. Dodałam szczyptę soli.
Krok 2 - Babka Tulipan foto
3
Margarynę utrzeć z cukrem. Dodać żółtka, mąkę z proszkiem do pieczenia, olej.
Krok 3 - Babka Tulipan foto
4
Dodać ubitą pianę z białek i delikatnie wymieszać.
Krok 4 - Babka Tulipan foto
5
Następnie podzielić na 4 części:
do I części - dodać budyń,
do II części - dodać kisiel,
do III części - dodać kakao,
do IV części - dodać suchy mak.
Każdą część osobno wymieszać.
Krok 5 - Babka Tulipan foto
6
Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Przygotować foremkę. Nakładać na siebie warstwy - kolejność dowolna. Przed włożeniem do piekarnika surowe ciasto przekroić nożem wzdłuż foremki. Piec do suchego patyczka.
Krok 6 - Babka Tulipan foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kejti 11.11.2014 14:54
Śliczna Ci wyszła :-)
Róża1 10.11.2014 20:17
wspaniała babeczka :-) , też takiej jeszcze nie piekłam :-).
Krzysztof15 09.11.2014 12:49
pyszna do kawki
IKrakowianka 08.11.2014 23:51
bardzo ładna :)
Megg 08.11.2014 22:00
super do kawusi
turkus3 08.11.2014 21:13
na zdrówko :-)
gosia56 08.11.2014 21:08
Super babka ;) takiej jeszcze nie piekłam ani nie jadłam więc porywam kawałek;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak