Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babka tulipan

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 2,5 szklanki
jajko 5 sztuk
woda 1 szklanka
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
kisiel cytrynowy 1 sztuka
kisiel truskawkowy 1 sztuka
kakao 1 łyżka

Porada

Do tego ciasta można użyć także kisielu zielonego, zastępując nim dowolny kolor. Babka smakuje wyśmienicie.

Przepis i sposób przygotowania na: Babka tulipan

Ubijamy białka na sztywno. Oddzielnie ucieramy żółtka, dodając stopniowo do nich cukier. Do puszystej masy żółtkowej lekkim strumieniem dodajemy olej, wodę oraz wymieszaną mąkę z proszkiem do pieczenia. Całość mieszamy z wcześniej ubitą pianą. Ciasto dzielimy na 3 części. Pierwszą część mieszamy z kisielem cytrynowym, drugą z kisielem wiśniowym, a trzecią z kakao. Ciasta wylewamy kolorami na wcześniej przygotowaną blaszkę. Na spód idzie ciasto kakaowe, potem żółte i różowe. Ciasto pieczemy w 180°C przez około 45 min.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 30.03.2014 13:56
Znana i dobra babka.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak