Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babka Szampańska

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 2 i 1/2 szklanki
jaja 4 szt.
oliwa 3/4 szklanki
cukier 1i1/2 szklanki
szampan 3/4 szklanki
cukier wanilinowy 1 szt
proszek do pieczenia 1 szt./10 g
tłuszcz do formy

Przepis i sposób przygotowania na: Babka Szampańska

Kroki postępowania

1
Wykonanie:
Żółtka utrzeć z cukrem, dodać cukier waniliowy i dodawać kolejno, mąkę z proszkiem do pieczenia, oliwę i szampan a na końcu sztywno ubitą pianę.
Krok 1 - Babka Szampańska foto
2
Wymieszać, włożyć do formy wysmarowanej tłuszczem i piec w temperaturze 170 stopni około 35 minut.
Krok 2 - Babka Szampańska foto
3
Najlepiej smakuje podawany do kawy.
Krok 3 - Babka Szampańska foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak