Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babka szafranowa

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

jajko 4 szt
proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki
masło 200 g
mąka 2 1/2 szklanki
cukier 1,5 szklanki
mleko 1 szklanka
Szafran nitki Prymat 1/2 łyżeczki
polewa czekoladowa 1 szt
kolorowa posypka do posypania

Przepis i sposób przygotowania na: Babka szafranowa

Mąkę i proszek do pieczenia przesiewamy przez sitko. Masło ( o temperaturze pokojowej ) ucieramy w mikserze na małych obrotach dodając etapami cukier. Następnie dodajemy po 1 jajku nie przerywając mieszania. Do rondelka wlewamy mleko i wsypujemy szafran. Podgrzewamy i mieszamy, aż szafran się rozpuści.

Do masy wsypujemy 1/3 mąki i połowę mleka z szafranem mieszając nadal na małych obrotach. Gdy składniki dokładnie się wymieszają dodajemy resztę mleka i mąki.

Ciasto przekładamy do przygotowanej wcześniej formy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C około 50- 60 minut.

Studzimy na kratce i po wystudzeniu polewamy rozpuszczoną czekoladą i posypujemy posypką czekoladową.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Motorek 17.04.2017 09:13
fajna babeczka
Edita 13.04.2017 14:35
fajna babka
Jolanta40 11.04.2017 15:43
bardzo dziękuję :)
jagoda5913 11.04.2017 00:51
piękna babka
IKrakowianka 10.04.2017 21:40
wygląda bardzo apetycznie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak