Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

babka śmietanowa

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 30 dkg
cukier 30 dkg
masło 15 dkg
kwaśna śmietana 150 ml
jajko 2 szt
proszek 2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: babka śmietanowa

Masło roztopić-schłodzić. Jaja ubić z cukrem, dodawać na przemian mąkę wymieszaną z proszkiem i śmietanę, wyrabiać, na końcu dodać masło i kilka kropel aromatu-wymieszać. Ciasto wylać do formy babki z kominem wcześniej natłuszczonej. Piecz w temperaturze 180 stopni około 40-45 minut. Po upieczeniu kiedy ciasto będzie jeszcze ciepłe wyjmij z foremki i posyp cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Róża1 18.08.2013 08:21
super babeczka!!!
Kolorowa 28.05.2013 19:40
Ale wyrośnięta, aż pękła !
Krystyna32 27.01.2013 08:31
super
Katarzyna34 25.01.2013 17:50
smakowicie wygląda
kuklik 25.01.2013 15:09
apetyczne
kasienka23 23.01.2013 21:15
smaczne ciasto
jolanta19 23.01.2013 19:32
super
Rafał10 23.01.2013 19:15
baaardzo apetyczne :)
kokoszka
kokoszka 23.01.2013 18:45
pycha
stokrotka 23.01.2013 18:43
fajny przepis
gosia56 23.01.2013 18:27
Pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak