Babka "śmietankowa lady"

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Jest i ona - dla mnie babka idealna! Dlaczego? Bo jest delikatna, puszysta, a do tego wilgotna. Babka śmietankowa z pewnością ucieszy podniebienia wszystkich miłośników domowych wypieków. Idealnie komponuje się z filiżanką ulubionej kawy lub kubeczkiem kakao. Jest bardzo smaczna i lekka, dzięki czemu wprost rozpływa się w ustach. Do jej wypieku nie dodajemy tłuszczu, wystarczy śmietana. Pieczenie jest łatwe i przyjemne, a zapach jaki wypełnia dom tylko kusi nasze kubki smakowe.

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    2 i 1/4 szklanki
  • śmietana 18%

    1,5 szklanki
  • cukier

    1 i 1/4 szklanki
  • jajko

    3 sztuki
  • proszek do pieczenia

    2 łyżeczki
  • cukier waniliowy

    1 opakowanie
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    1,5 łyżeczki
  • cukier puder

    (do posypania)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

KROK 1. Śmietanę ubijamy mikserem, a następnie dodajemy do niej kolejno jajka, cukier waniliowy, drobny cukier i ponownie ubijamy.

KROK 2. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia oraz solą, dodajemy do ubitych składników i delikatnie mieszamy za pomocą łyżki.

KROK 3. Powstałe ciasto przekładamy do blaszki 12x30 cm (wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej masłem oraz posypanej bułką tartą) i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na około 50 minut. Po ostygnięciu babkę posypujemy cukrem pudrem.

Futka
Cukier puder możemy także zastąpić innymi dodatkami np. lukrem lub czekoladą.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (20)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Janina 18.10.2016 19:24
Super babka;))
Patrycja33 18.10.2016 11:32
znakomita babka:)
Malinka 18.10.2016 11:30
Nie ma to jak dobra babka ;)
iziona 18.10.2016 09:14
Cudna babeczka :)
Babeczka35 18.10.2016 08:52
Pyszne ciasto:)
Iwusia 17.10.2016 23:38
smaczne to ciacho
Wiktoria29 17.10.2016 20:59
wygląda pysznie
olkaaa 17.10.2016 19:57
Super pomysł.
dodi 17.10.2016 18:11
bardzo apetycznie wygląda
benka 17.10.2016 17:30
Puszysta babeczka, świetny sposób z tą śmietanką.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat