Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babka śmietankowa

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 50 dag
jajko 4 szt
cukier 30 dag
margaryna 25 dag
śmietanka 12-procentowa 1 szkl
kakao 2,5 łyżeczki
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
aromat śmietankowy
Bułka tarta klasyczna Prymat
tłuszcz do formy
polewa czekoladowa
rodzynki

Przepis i sposób przygotowania na: Babka śmietankowa

Margarynę utrzeć, dodać cukier żółtka, aromat, przesianą mąkę połączona z proszkiem do pieczenia i śmietankę. Wszystko razem połączyć.
Pianę ubić na sztywno i stopniowo delikatnie połączyć z ciastem.
Ciasto podzielić na dwie części i do jednej dodać kakao.
Formę na babkę wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Wyłożyć ciasto do formy. Babkę wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 65 minut.
Po upieczeniu i wystudzeniu ozdobić polewą czekoladową. Posypać rodzynkami

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bernadeta1 15.12.2015 17:16
bardzo lubię taką babkę, pyszna
Ewa Wojtaszko 15.12.2015 11:53
smaczna :)
Franciszek 15.12.2015 00:35
pyszna do kawy

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak