Składniki
kg
kostka
g
gramów
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
jaja
5 szt -
mąka pszenna
2 szklanki -
mąka ziemniaczana
1 szklanka -
masło
250 g -
pomarańcza
1 szt -
pomarancza - plastry
4 szt -
anyż
1/2 łyżeczki -
likier pomarańczowy
4 łyżki -
cukier
1, 5 szklanki -
cukier brązowy
3 łyżki -
sezam czarny
1 łyżka -
proszek do pieczenia
2 łyżeczki -
irysy cukierki
5 szt -
sok pomarańczowy
3 łyżki -
masło do smażenia
10 g -
sól
szczypta -
konfitura
3 pomarańczowa
Sposób przygotowania
Przygotować glazurę:
Cukier brązowy wsypać na patelnię i karmelizować. Na gorącym karmelu ułożyć 4 plastry pomarańczy (pomarańcza ma być wcześniej wyszorowana i wyparzona). Obsmażyć z obu stron i dolać sok. Dołożyć masło i delikatnie wymieszać. Smażyć razem aż do odparowania soku. Kiedy glazura zacznie gęstnieć dodać pokruszone irysy.
Na suchej patelni uprażyć sezam. Powstałą glazurą polać wystudzone ciasto. Udekorować półplasterkami pomarańczy i prażonymi ziarnami sezamu.
Komentarze (14)
Nie masz konta? Zarejestruj się
Załaduj więcej komentarzy (4)