Przepis i sposób przygotowania na: Babka śliwkowo rodzynkowa
Kroki postępowania
350 g mąki pszennej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
250 g margaryny Kasia
1 szk cukru
1 łyżeczka skorki pomarańczowej (drobno krojonej z torebki )
1 łyżeczka skórki cytrynowej ( drobno krojonej z torebki )
1 szk suszonych śliwek
1 szk rodzynek
Lukier :
6 łyżek cukru pudru
2 łyżki soku z cytryny
odrobina żółtego barwnika spożywczego ( w żelu )
Dodatkowo :
biała posypka do ciast
czekoladowa posypka do ciast
Mąkę przesiać przez sito z proszkiem do pieczenia. Śliwki pokroić i dodać do mąki razem z rodzynkami i wymieszać. Bardzo miękką margarynę chwilę ucierać, dodać cukier i nadal ucierać na gładka masę. Następnie nadal ucierając wbijać po jednym jajku. Potem wsypać skórkę cytrynową i pomarańczową i wszystko wymieszać. Do gotowej masy stopniowo dodawać mieszankę mąki ze śliwkami i rodzynkami. Ciasto wymieszać na gładką masę.