Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babka śliwkowo rodzynkowa

2.0
(10)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajek 5
mąki pszennej 300 g
proszku do pieczenia 1,5 łyżeczka
margaryny kasia 250 g
cukru 1 szk
skórki pomarańczowej 1 łyżeczka
skórki cytrynowej 1 łyżeczka
suszonych śliwek 1 szk
rodzynek 1 szk
lukier
biała posypka do ciast
czekoladowa posypka do ciast

Przepis i sposób przygotowania na: Babka śliwkowo rodzynkowa

Kroki postępowania

1
5 jajek
350 g mąki pszennej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
250 g margaryny Kasia
1 szk cukru
1 łyżeczka skorki pomarańczowej (drobno krojonej z torebki )
1 łyżeczka skórki cytrynowej ( drobno krojonej z torebki )
1 szk suszonych śliwek
1 szk rodzynek
Lukier :
6 łyżek cukru pudru
2 łyżki soku z cytryny
odrobina żółtego barwnika spożywczego ( w żelu )
Dodatkowo :
biała posypka do ciast
czekoladowa posypka do ciast

Mąkę przesiać przez sito z proszkiem do pieczenia. Śliwki pokroić i dodać do mąki razem z rodzynkami i wymieszać. Bardzo miękką margarynę chwilę ucierać, dodać cukier i nadal ucierać na gładka masę. Następnie nadal ucierając wbijać po jednym jajku. Potem wsypać skórkę cytrynową i pomarańczową i wszystko wymieszać. Do gotowej masy stopniowo dodawać mieszankę mąki ze śliwkami i rodzynkami. Ciasto wymieszać na gładką masę.
Krok 1 - Babka śliwkowo rodzynkowa foto
2
Dużą formę keksową o wymiarach 14 x 32 cm ( mierząc górę blaszki ) wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto wyłożyć do przygotowanej foremki i wstawić blaszkę do piekarnika nagrzanego do 175 -180 stopni i piec 45 -50 minut w zależności od naszego piekarnika.
Krok 2 - Babka śliwkowo rodzynkowa foto
3
Po upieczeniu babkę zostawić w otwartym piekarniku na około 10 minut a potem wyjąć na kratkę i wystudzić. Cukier puder wsypać do miseczki, dodać sok z cytryny a także barwnik i wymieszać gęsty lukier.
Krok 3 - Babka śliwkowo rodzynkowa foto
4
Delikatnie letnie ale nie za bardzo ciasto posmarować lukrem, babka nie może być za ciepła bo cały lukier spłynie.
Krok 4 - Babka śliwkowo rodzynkowa foto
5
Na sam koniec posypać dekoracyjnie obiema posypkami do ciast.
Krok 5 - Babka śliwkowo rodzynkowa foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

wyattearp 21.04.2013 19:46
takie ciasta lubię
Poison1988 21.04.2013 14:49
wygląda przepysznie :) super przepis!
idealme 21.04.2013 11:31
bardzo ciekawy przepis :)
Pomocnik 21.04.2013 11:19
super przepis
Fiffi 21.04.2013 11:09
musi być pyszna
Monika-twin 21.04.2013 10:59
lubie ciasta z śliwką

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak