Przepis i sposób przygotowania na: Babka serowa
Z cytryny zetrzeć skórkę na tarce i z owocu wycisnąć 2-4 łyżki soku.
Mąkę wymieszać z solą, 1 łyżeczką proszku oraz 1 łyżeczką sody. Do masy serowej dodać sok oraz skórkę z cytryny i wymieszać. Na koniec dodać sypką mieszankę. Miksować na wolnych obrotach do połączenia składników.
Ciasto przełożyć do formy na babkę o pojemności 2 i 1/2 l wysmarowanej masłem i wysypaną mąką. Wierzch wyrównać łyżka. Piec w piekarniku rozgrzanym do temp. 175 stopni przez 60 minut. Ciasto sprawdzić patyczkiem. Po upieczeniu wyjąć z pieca i pozostawić jeszcze w formie. A następnie przełożyć do całkowitego wychłodzenia. Gotową babkę opruszyć cukrem pudrem.