Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babka serowa

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

masło 250 g
twaróg zmielony 200 g
cukier 200 g
mąka 400 g
jajko 5 szt
cytryna 1 łyżeczka
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
sól szczypta
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżeczka
cukier puder do posypania
masło do wysmarowania formy

Przepis i sposób przygotowania na: Babka serowa

Miękkie masło oraz cukier utrzeć mikserem na puszystą masę. Następnie stopniowo dodawać twaróg oraz po 1 jajku, cały czas mieszając.
Z cytryny zetrzeć skórkę na tarce i z owocu wycisnąć 2-4 łyżki soku.
Mąkę wymieszać z solą, 1 łyżeczką proszku oraz 1 łyżeczką sody. Do masy serowej dodać sok oraz skórkę z cytryny i wymieszać. Na koniec dodać sypką mieszankę. Miksować na wolnych obrotach do połączenia składników.
Ciasto przełożyć do formy na babkę o pojemności 2 i 1/2 l wysmarowanej masłem i wysypaną mąką. Wierzch wyrównać łyżka. Piec w piekarniku rozgrzanym do temp. 175 stopni przez 60 minut. Ciasto sprawdzić patyczkiem. Po upieczeniu wyjąć z pieca i pozostawić jeszcze w formie. A następnie przełożyć do całkowitego wychłodzenia. Gotową babkę opruszyć cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

anetaM18 21.02.2017 10:52
Można podawać z bitą śmietaną.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak