Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

babka sernikowa

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 35 dag
cukier puder 10 dag
masło 10 dag
cukier waniliowy 1 torebka
jajko 8 szt
śmietana kwaśna 2-3 łyżki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
twaróg 70 dag
cukier 25 dag
mleko 1 szklanka
budyń waniliowy 1 torebka
skórka z cytryny do smaku
Bułka tarta klasyczna Prymat do formy
płatki migdałowe do smaku
wiśnie kandyzowane do ozdoby

Przepis i sposób przygotowania na: babka sernikowa

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, posiekać z masłem. dodać cukier puder i cukier waniliowy. Dodać 2 jajka i śmietanę. krótko zgniatamy ciasto. schłodzić przez 30 min.
Rozwałkować ciasto na grubość ok 0.5 do 1 cm. wylepić nim formę.

Zmielony ser miksujemy z 6 żółtkami utartymi z cukrem na puszysty kogelmogel. Dodajemy mleko budyń( proszek)i skórkę z cytryny. Miksujemy składniki na jednolitą masę.Dodajemy sztywną pianę z 6 jajek( stoniowo i cały czas mieszamy)

Masę serową wkładamy do foremek wypełniając do 3/4 wysokości. posypujemy migdałami.
Pieczemy w nagrzanym do temp 180 C piekarniku przez 50 min

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

tonia 21.02.2012 12:42
fajny przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak