Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babka ponczowa

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

cukier 18 dag
mąka ziemniaczana 10 dag
migdały 6 dag
poncz do babek 1/2 szklanki
lukier 1 czekoladowy
jaja 6 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Babka ponczowa

Żółtka ucieramy z cukrem. Ubijamy pianę z białek, jednocześnie przesypując ją mąką i zmielonymi migdałami. Całość delikatnie mieszamy i dodajemy utarte żółtka. Przenosimy masę do formy w kształcie okręgu z wyciętym środkiem. Babkę pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180ºC przez około godzinę. Po upieczeniu ciasto polewamy ponczem i lukrem czekoladowym. Ciasto przenosimy na podstawę tortową. Do środka nakładamy bitą śmietanę lub układamy piramidę z lodów.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

iwona332 24.09.2010 00:06
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak