Babka pomarańczowa z lukrem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka tortowa

    2 szklanki
  • miękkie masło

    250 gram
  • cukier puder

    1 i 1/4 szklanki
  • jajka

    4 sztuki
  • proszek do pieczenia

    1 i 1/2 łyżeczki
  • świeżo wyciśnięty sok z pomara

    5 łyżek
  • likier pomarańczowy

    4 łyżki
  • sól

    1 szczypta
  • sok z pomarańczy

    2 łyżki
  • woda

    2 (gorąca)
  • lukier

    1 szklanka
  • cukier puder

    1 szklanka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Babka pomarańczowa z lukrem foto
Bardzo ważne jest, aby wszystkie składniki użyte do zrobienia tej babki miały temperaturę pokojową. Miękkie masło miksuj przez 3-4 minuty, następnie dodaj cukier puder i ucieraj na puszysty krem. Następnie nie przerywając miksowania dodawaj po jednym jajku, każde kolejne jajko dodawaj dopiero, gdy poprzednie jajko będzie dokładnie połączone z masą.
Dodaj sok z pomarańczy, likier i krótko zmiksuj. Na najwolniejszych obrotach miksera dodawaj po łyżce mąki i miksuj do połączenia się składników.
Krok 2 - Babka pomarańczowa z lukrem foto
Ciasto przełóż do spryskanej tłuszczem w aerozolu lub wysmarowanej masłem i obsypanej kaszą manną foremki z kominkiem o pojemności 2,6 litra. Wstaw do nagrzanego do 170°C piekarnika i piecz 40 minut.
Krok 3 - Babka pomarańczowa z lukrem foto
Upieczone ciasto odstaw na 10 minut do przestygnięcia, a następnie delikatnie wyjmij z formy na kratkę kuchenną do całkowitego wystudzenia.
Krok 4 - Babka pomarańczowa z lukrem foto
LUKIER: przesiany cukier puder ucieraj z wrzącą wodą, następnie dodaj sok z pomarańczy i jeszcze przez chwilę ucieraj do uzyskania jednolitej konsystencji. Na wystudzonym cieście rozprowadź lukier i udekoruj kolorową posypką cukrową.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (14)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Alex_M 16.02.2014 19:08
wspaniale wygląda ta babeczka :)
Beata23 31.01.2014 08:33
ładnie wygląda
anemon 15.01.2014 16:26
Dziękuję bardzo i polecam.
czekoladka_m 15.01.2014 13:24
pięknie Ci wyszła;)
Wacław 25.11.2013 13:02
wyszła śliczna
jeta72 13.05.2013 09:54
pyszna!!! :-)
barbara11561 17.02.2013 10:33
pyszna babeczka
anemon 08.12.2012 15:16
Bardzo Wam dziękuję za miłe słowa, jestem z tej babki bardzo dumna, bo się udała, co w moim przypadku w kwestii babek ucieranych nie jest takie oczywiste.
Grazyna0211 08.12.2012 12:44
ślicznie wyszła i napewno świetnie smakuje
Bożena13 08.08.2012 15:32
uwielbiam takie babki ;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat