Babka pomarańczowa z lukrem

Babka pomarańczowa z lukrem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    1 szkl
  • mąka ziemniaczana

    1/2 szkl
  • margaryna

    1 kostka
  • cukier

    1 szkl
  • jaja

    4 szt
  • proszek do pieczenia

    1 i 1/2 łyżeczki
  • pomarańcza

    1/2 szt
  • olejek pomarańczowy

    1/2 łyżeczki
  • tłuszcz

    do formy
  • Bułka tarta klasyczna Prymat

    do formy
  • sok pomarańczowy

    3 łyżki
  • cukier puder

    1/2 szkl
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Na lukier: 1/2 szklanki cukru pudru, 3 łyżki soku pomarańczowego

Margarynę stopić. Jajka utrzeć z cukrem pudrem na krem. Oba rodzaje mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i stopniowo wsypywać do masy jajecznej. Stale ucierając, dodać sok i skórkę otartą z pomarańczy oraz olejek pomarańczowy. Wlać stopioną margarynę, wymieszać. Formę wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą. Ciasto przełożyć do formy i piec 50 min w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C. Przygotować lukier: cukier puder utrzeć z sokiem pomarańczowym. Upieczoną babkę polukrować.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
angelika14 20.09.2011 16:24
pyszna

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat