Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

babka pikantna

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

boczek wędzony 25 dkg
drożdże 3 dkg
cukier 1/2 łyżeczki
sól 1/2 łyżeczki
mąka 30 dkg
jajko 1 szt
masło lub margaryna 7 dkg
tłuszcz do formy
orzechy laskowe 10 posiekane

Przepis i sposób przygotowania na: babka pikantna

Boczek kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na patelni,odsączamy na sicie.Drożdże rozkruszamy wsypujemy do 200 ml letniej wody,dodajemy cukier i mieszamy i zostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około pół godziny.Do mąki dodajemy jajko,sól ogrzane do temperatury pokojowej masło oraz zaczyn i wyrabiamy jednolite ciasto.Na koniec dodajemy posiekane orzechy i skwarki z boczku.Ciasto przykrywamy i zostawiamy do wyrośnięcia.Formę smarujemy tłuszczem wysypujemy orzechami,wkładamy wyrośnięte ciasto i zostawiamy ponownie do wyrośnięcia.Pieczemy babkę 50 min w 200 stopniach.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

anemon 21.10.2011 18:57
Ciekawy przepis.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak