Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

BABKA PIERNIKOWA Z ORZECHAMI

2.0
(9)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Lista składników

mąka pszenna 3 szkl
masło 250 gram
miód płynny 1 szkl
smietana 18% 1 szkl
cukier 1 szkl
jajko 3 szt
kakao 1 łyżka
Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat 1 szt
Soda oczyszczona Prymat 2 łyżeczki
woda zimna 2 łyżki

POLEWA

cukier puder 1 szkl
sok z cytryny 2-3 łyżki
orzechy włoskie 1/2 szkl

Przepis i sposób przygotowania na: BABKA PIERNIKOWA Z ORZECHAMI

Mąkę,sodę,kakao i przyprawy do piernika wymieszać w misce.
w osobnej misce ucieramy żółtka z cukrem ,aż zbieleją.Do utartej masy dodajemy miód,śmietanę,zimną wodę i mąkę z przyprawami.Wszystko razem mieszamy do połączenia się składników.
Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do ciasta porcjami ,mieszając delikatnie łyżką do połączenia.
Foremkę keksową smarujemy tłuszczem i wysypujemy bułką tartą.Przekładamy ciasto do foremki i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 160 st.C na ok 60 minut.Pieczemy do suchego patyczka i studzimy.
Cukier puder ucieramy z sokiem z cytryny,polewamy przestudzone ciasto i posypujemy posiekanymi orzechami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

marenka 23.02.2015 19:18
Pycha babka;)
anula-d 23.02.2015 19:07
wygląda smacznie
agnieszka214 23.02.2015 18:24
smacznosci na deser
Zdzisław 23.02.2015 18:15
takie słodkości lubię
cukiereczek 23.02.2015 17:16
wspaniała babka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak