Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babka piernikowa

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 3 szkl
cukier 1 szkl
cukier waniliowy 1 szt
jajko 5 szt
masło 15 dag
mleko 1 szkl
Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat 2 łyżeczki
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
śliwki suszone 10 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Babka piernikowa

Do miski miksera wkładamy masło i ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszysty krem. Cały czas ucierając dodajemy po jednym żółtku, a następnie po kolei mleko, przesianą mąkę pszenną i proszek do pieczenia. Białka ubijamy na sztywną pianę , a suszone śliwki drobno kroimy. Do ciasta dodajemy pianę oraz owoce i delikatnie mieszamy. Ciasto wlewamy do wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą formy, a następnie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez około godzinę.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Róża1 30.09.2014 17:05
wspaniała !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
agnieszka214 30.09.2014 16:16
takie ciasta to ja lubie
Krystyna32 30.09.2014 16:13
bardzo smaczna

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak