Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babka piegowata

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

margaryna 20 dkg
cukier 1 szkl
jaja 4
mąka 1 szkl
mak 1 szkl
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
cukier puder

Przepis i sposób przygotowania na: Babka piegowata

Mak parzymy wrzątkiem i odstawiamy do całkowitego osuszenia. Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia. Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka ucieramy z połową cukru i dodajemy mąkę z proszkiem oraz olejek. Wszystko dokładnie wymieszać. Masło z pozostałym cukrem dajemy do garnka i na wolnym ogniu roztapiamy, dodajemy mak, studzimy i dodajemy do masy z żółtkami. Białka ubijamy na sztywno i dodajemy do przygotowanego ciasta. Do wysmarowanej foremki dajemy ciasto i pieczemy w temp. 170 stopni ok. 50 min.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Katarzyna59 24.01.2014 10:14
świetna babka
Iwusia 02.07.2013 23:30
wspaniała babeczka
barbara11561 22.05.2013 10:11
tez lubię taka babeczkę:)
berys18 24.11.2012 13:30
fajna babeczka
Łukasz15 15.10.2012 16:37
Super
annagebalska 28.08.2012 09:23
ciekawy przepis
Dorota59 11.07.2012 15:38
lubię taką babeczkę
Grazyna0211 15.04.2012 16:16
smaczne ciasto
kate.500 25.03.2012 15:23
super
Rybciia 18.03.2012 15:37
super
Anna152 18.03.2012 07:37
mniam
RenataZ-et 16.03.2012 21:58
świetna
olkaaa 17.02.2012 07:37
fajna
Wacław 01.02.2012 15:35
pycha !
MAR3STA 27.01.2012 10:28
smaczna
Ewelina38 21.01.2012 18:10
pyszne, bardzo lubię takie ciasta
romanrafal
romanrafal 20.01.2012 16:29
bardzo dobra
Wafelek2601 20.01.2012 00:13
świetna
jolanta19 19.01.2012 18:53
mniam
IKrakowianka 19.01.2012 17:19
pyszna do kawki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak