Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babka piegowa

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 200 g
mąka ziemniaczana 50 g
proszek do pieczenia 1 łyżka
masło 250 g
cukier puder 1 szklanka
jaja 4 sztuki
czekolada 0,5 tabliczki
Soda oczyszczona Prymat 0,5 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Babka piegowa

Kroki postępowania

1
1. Białka oddzielamy od żółtek.
2. Biała ubijamy na sztywną pianę (można dodać szczyptę soli aby lepiej szło).
3. Czekoladę rozkruszamy na małe kawałeczki (można drobno posiekać nożem)
4. Do miski wsypujemy obie mąki, proszek do pieczenia, sodę, masło (najpierw rozdrabniamy), cukier puder, żółtka. Wszystko razem miksujemy na jednolitą masę. Dodajemy ubite białka i delikatnie mieszamy aby nie opadła piana.
Krok 1 - Babka piegowa foto
2
5. Do taki przygotowanej masy dodajemy kawałeczki czekolady i delikatnie mieszamy.
Krok 2 - Babka piegowa foto
3
6. Foremkę smarujemy tłuszczem i posypujemy mąką. Pieczemy ok 40minut w temp 180stopni.
Krok 3 - Babka piegowa foto
4
7. Możemy podawać samą lub z polewą czekoladową, którą zrobimy sami przy użyciu margaryny, kakao i cukru, lub kupujemy gotową.

SMACZNEGO :)
Krok 4 - Babka piegowa foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Izabela/bella81 28.12.2012 15:53
na pewno taką upiekę :)
Ada-Gaba 19.12.2012 12:54
pyszności
teresa18 09.11.2012 19:30
fajnie wygląda
Botwinka 01.11.2012 18:47
super
Botwinka 01.11.2012 18:47
super
adelajda 01.11.2012 12:50
smaczna !
MAR3STA 01.11.2012 11:18
już kusi swoim wyglądem
Łukasz15 01.11.2012 06:48
Wygląda pysznie
BeataJ 31.10.2012 20:04
fajna
Aga20 31.10.2012 15:21
mniam mniam;)
Konczi 31.10.2012 13:41
smaczna
agnieszka214 31.10.2012 12:59
lubie takie
Agnieszka91 31.10.2012 12:39
smaczna

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak