Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babka piaskowa o smaku cytrynowym

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Babka piaskowa o smaku cytrynowym

jaja 4 szt
cukier 1 szklanka
mąka ziemniaczana 1 szklanka
mąka tortowa 1 szklanka
olej 1 szklanka
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
aromat cytrynowy 6 kropel
rodzynki 100 gram

Lukier

cukier puder 1 szklanka
kakao 2 łyżki
sok z cytryny 1 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Babka piaskowa o smaku cytrynowym

1. Miksujemy jaja z cukrem i aromatem cytrynowym całym,zauważcie , że masa się podwaja i robi nam się puch .

2. Mąkę tortową i mąkę ziemniaczaną przesiewamy przez sito, dodając proszek do pieczenia.

3. Dodajemy obydwie mąki do naszych zmiksowanych jaj i mieszamy ,dodajemy olej .

4. Będzie dosyć gęste ale nie przejmujcie się tym tak ma być.

5. Przekładamy ciasto do formy prostokątnej wysmarowanej margaryną i posypaną bułką tartą , posypujemy rodzynkami .

6.Pieczemy godzinę ( tak godzinę bo ciasto wolniej wyrasta) w 170 stopniach bez termoobiegu .

7. Z cukru pudru soku z cytryny i kakao robimy lukier.

8. Polewamy ostudzona bakę i obsypujemy wiórkami kokosowymi .

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gosia561 13.05.2014 19:29
cytrynowa zawsze najlepsza
nogawkuchni 13.05.2014 19:20
Pyszny wypiek,ciekawy przepis na smakowitą babkę w sam raz na deser,do popołudniowej kawy.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak