Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babka piaskowa Moniki

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

cukier waniliowy 1 opakowanie
proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki
mąka pszenna 500 g
cukier 350 g
masło 250 g
jajko 4 sztuki
mleko 200 ml

Przepis i sposób przygotowania na: Babka piaskowa Moniki

Żółtka z jajek oddzielić od białek. Mąkę należy przesiać przez drobne sitko i wymieszać z proszkiem do pieczenia. Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym oraz oddzielonymi żółtkami, dodać mleko i mąkę z proszkiem do pieczenia. Wszystko razem mieszamy na gładką masę bez grudek. Z białek ubijamy sztywna pianę (najlepiej sprawdzić przechylając naczynie do góry nogami czy piana spada) i dodać do ciasta. Formę do babki posmarować tłuszczem (masłem) i obsypać mąką albo bułką tartą. Wyłożyć masę do formy i piec w temperaturze 180 stopni przez około 70 minut. Gotową babkę można z wierzchu ozdobić lukrem lub polewą czekoladową.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak