Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babka piaskowa bez glutenu

3.0
(12)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

skrobia ziemniaczana 2 szkl.
cukier drobny 1 szkl.
jajko 5 dużych
masło 250 g
proszek do pieczenia bez glutenu 1 łyżeczka
mąka migdałowa 2-3 łyżki
czekolada gorzka 150 g albo lukier

Porada

Moja babka polana jest mieszaniną czekolady i lukru mlecznego.

Przepis i sposób przygotowania na: Babka piaskowa bez glutenu

Piekarnik nagrzać do 160*C.

Jajka ubić na puszystą jasną masę, dodać cukier i miksować do rozpuszczenia.
Skrobię ziemniaczaną przesiać z proszkiem do pieczenia wprost do masy jajecznej, dosypać mąkę migdałową i krótko zmiksować, tylko do połączenia.
Masło rozpuścić i zagotować - wrzące wlać do ciasta i szybko zmiksować.

Foremkę babkową posmarować masłem, oprószyć skrobią ziemniaczaną i wylać ciasto.
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 30 minut, zwiększyć temp. do 170-175*C i piec kolejne 30 minut.

Gotową babkę ostudzić na kratce i polać stopioną czekoladą.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Iwusia 05.04.2016 21:28
musi być pyszna
Bernadeta1 05.04.2016 20:40
pysznie się prezentuje
olkaaa 05.04.2016 19:10
bardzo fajna
Łukasz15 05.04.2016 18:45
Lubię taką babkę

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak