Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babka piaskowa

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

masło 250 g
cukier 3/4 szklanki
mąka ziemniaczana 1 1/2 szklanki
jajko 4 sztuki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
cukier puder

Przepis i sposób przygotowania na: Babka piaskowa

Kroki postępowania

1
Masło rozpuszczamy, studzimy. Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka wraz z cukrem dodajemy do rozpuszczonego masła.
Krok 1 - Babka piaskowa foto
2
Kręcimy na białą masę.
Krok 2 - Babka piaskowa foto
3
Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy do masy i delikatnie łyżką mieszamy.
Krok 3 - Babka piaskowa foto
4
Mąkę przesiewamy przez sitko do masy i ponownie delikatnie i krótko mieszamy.
Formę do babki smarujemy tłuszczem i obsypujemy bułką tartą lub mąką.
Krok 4 - Babka piaskowa foto
5
Masę nakładamy do formy.
Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 40 minut aż do tzw. suchego patyczka.
Krok 5 - Babka piaskowa foto
6
Zimną babkę obsypujemy cukrem pudrem.
Krok 6 - Babka piaskowa foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ola1young 28.02.2015 14:49
pyszna babka :)
Krzysztof15 28.02.2015 07:58
bardzo lubie
gibli 27.02.2015 20:03
śliczna ta babka, lubię babeczki, mniam)
Babeczka35 27.02.2015 19:54
Uwielbiam takie babeczki:)
irenka 27.02.2015 19:49
pyszna babka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak